AOW leeftijd 

Weet jij tot hoe lang jij nog moet werken en hoeveel jij krijgt als je de AOW leeftijd bereikt hebt? De AOW leeftijd stijgt minder snel maar lang niet iedereen weet hoe hoog deze voor hem of haar is. Hoe hoog deze is, en op hoe hoog de uitkering is waar jij recht op hebt, lees je op deze pagina.   

Hoe hoog is mijn AOW? 

Hoe hoog jouw AOW uitkering is hangt af van verschillende factoren: 

=

De hoogte van de AOW uitkering is afhankelijk van het minimumloon 

=

Je krijgt 70% van het minimumloon als je alleenstaand bent 

=

Je krijgt 50% van het minimumloon als je samenwoont of getrouwd bent 

=

Je krijgt 70% van het minimumloon als jij en je partner allebei een eigen woning hebben 

=

Je hebt recht op een aanvullende inkomensverzekering ouderen (AIO) als je inkomen onder het sociaal minimum uitkomt 

=

Je AOW is waarschijnlijk lager als je later in Nederland bent gaan wonen of als je een aantal jaar in het buitenland hebt gewoond 

=

Als je na je pensioen in het buitenland gaat wonen moet je rekening houden met verdragen die Nederland met jouw land van bestemming heeft gesloten 

Hoe hoog jouw AOW is kun je aan de hand hiervan al wel enigszins vaststellen, maar wanneer je meer zekerheid wilt kun je het beste contact opnemen met Pensioenhuys. Wij zoeken het voor je uit en maken het inzichtelijk! Wist je dat je ook vakantiegeld opbouwt iedere maand dat je AOW krijgt? Ook dat brengen we voor je in kaart! 

Verschil AOW en pensioen 

AOW maakt eigenlijk deel uit van je pensioen; het is een uitkering die je ontvangt nadat je gepensioneerd bent zodat je in ieder geval van een minimumloon verzekerd bent. Pensioen is het geheel aan inkomsten dat je ontvangt nadat je gestopt bent met werken. Het bestaat naast je AOW uit een aanvullend deel vanuit je werkgever en eventueel een aanvullend eigen deel. Omdat AOW een onderdeel is van je pensioen zijn jouw AOW leeftijd en pensioenleeftijd gelijk aan elkaar.  

Nieuwe AOW leeftijden 

Vanaf 2025 stijgt de AOW leeftijd niet meer per jaar dat je langer leeft, maar per 8 maanden. Dat heeft gevolgen voor hoe de AOW leeftijd vastgesteld wordt. Hier onder vind je een overzicht: 

E

Per 2021: AOW leeftijd is 67 jaar (was 66 jaar en 4 maanden) 

E

Per 2022: AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden (was 66 jaar en 7 maanden) 

E

Per 2023: AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden (was 66 jaar en 10 maanden) 

E

Per 2024: AOW leeftijd is 67 jaar en 3 maanden (was 67 jaar) 

Langzamere stijging AOW leeftijd 

De AOW leeftijd is gekoppeld aan de stijgende levensverwachting van mensen. Op 2 juli 2019 is echter een wet aangenomen die deze stijging temporiseert. Hierdoor stijgt de AOW leeftijd niet langer met stappen van een jaar maar 8 maanden.  

AOW leeftijd berekenen

Wil jij weten welke AOW leeftijd voor jou geldt en of dit gevolgen heeft voor jouw pensioen? Pensioenhuys is de pensioen expert in de Kempen. Wij werken voor veel mensen en bedrijven in Eersel, Bladel, Eindhoven en andere plekken in de regio’s Brainport en de Kempen. Maak geheel vrijblijvend een afspraak!