Misschien vind je het maar een riskant idee dat jouw pensioenfonds in beleggingen doet. Je hoort nu immers de verhalen over de risico’s – en in dit geval gaat het om jóuw pensioen! Toch handelt een pensioenfonds uiterst zorgvuldig, omdat een pensioenfonds niet zonder beleggen kan.

Beleggen versus sparen

Je zult ongetwijfeld gemerkt hebben dat de rentes voor spaargeld (bijna) tot een nulpunt zijn gedaald, en in sommige gevallen al veranderd zijn in negatieve spaarrente. Ook pensioenfondsen hebben hier last van. Het doel van een pensioenfonds is om iedereen die erbij aangesloten is een zo goed mogelijk pensioen te kunnen bieden. Met enkel de lage spaarrentes wordt simpelweg niet genoeg rendement gemaakt. Tel daar inflatie nog bij op en je ziet waarom beleggen noodzakelijk is voor jouw pensioen.

Hoe wordt er belegd?

Pensioenfondsen werken vaak samen met professionele beleggers die goed meedenken over de risico’s. Het is vaak zoeken naar een balans tussen zo veel mogelijk rendement enerzijds en zo min mogelijk risico anderzijds. Vaak worden de risico’s gespreid door te beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed en bijvoorbeeld hypotheken. Ook worden de beleggingen zoveel mogelijk gespreid over de hele wereld en allerlei bedrijfssectoren.

Steeds vaker kiezen pensioenfondsen ook voor duurzame beleggingen en niet voor instanties (landen, bedrijven) die slecht scoren op bijvoorbeeld mensenrechten, corruptie en milieu.

De dekkingsgraad daalt!

Pensioenfondsen hebben een wettelijke plicht om te zorgen dat ze voldoende geld hebben om in de toekomst de pensioenen te kunnen uitbetalen. Dit noemen we de dekkingsgraad. Hoewel pensioenfondsen in de afgelopen jaren goede beleggingsrendementen hebben gehaald is de dekkingsgraad toch gedaald door de steeds lagere rente. Als de dekkingsgraad te laag is moet een pensioenfonds actie ondernemen. Soms moeten ze daarbij zelfs de opgebouwde pensioenen verlagen.

Wat is het effect van de dalende aandelenkoersen?

Op dit moment zijn de meeste beurzen negatief: de koersen van de meeste aandelen zijn fors gedaald. Het gevolg is dat ook de dekkingsgraad van veel pensioenfondsen (nog) verder daalt.

Wordt mijn pensioen al verlaagd?

Op dit moment heeft dat nog geen gevolgen voor je pensioen omdat de dekkingsgraad aan het einde van het jaar bepaald of je pensioenfonds actie moet ondernemen. Hopelijk is dan de situatie weer enigszins normaal. Anders kan de regering alsnog passende maatregelen nemen.

Beleggen is dus een noodzakelijk onderdeel van ieder pensioenfonds. Ben je benieuwd hoe de jouwe daarmee omgaat? Of heb je andere vragen over jouw pensioen? Neem dan contact met ons op en we kijken graag met je mee.