Veel werknemers maken zich zorgen over later. Hoe zal mijn pensioen eruit zien wanneer ik stop met werken? Kan ik misschien met vervroegd pensioen? Hoewel er veel twijfels zijn blijkt uit onderzoek van Nibud dat slechts 14% van de werknemers zich verdiept heeft in hun pensioen, terwijl ruim driekwart van de werknemers wel open staat voor periodiek pensioenadvies. Hoe kun je daar als werkgever in voorzien?

Wat is pensioencommunicatie? 

Pensioencommunicatie is het verschaffen van extra informatie rondom het pensioen van de werknemers. Meestal gebeurt dit schriftelijk, rechtstreeks door het pensioenfonds of de verzekeraar, maar steeds vaker ook door groepspresentaties of pensioenspreekuren.

Help je medewerkers! 

Voor veel werknemers is hun pensioen nog erg ver weg. Letterlijk, omdat ze nog niet in de buurt zijn van de pensioengerechtigde leeftijd; en figuurlijk, omdat het een ver-van-je-bed-show is. Als werkgever kun je de helpende hand bieden. Er zijn namelijk zes redenen waarom werknemers behoefte hebben aan pensioencommunicatie.

‘Pensioen is moeilijk en ingewikkeld’ 

De helft van alle werknemers vindt hun eigen pensioen moeilijk en ingewikkeld; iets minder dan de helft is bang om verkeerde keuzes te maken. Pensioencommunicatie, uitleg en toelichting zorgen ervoor dat deze zorgen worden weggenomen en men onderbouwde beslissingen kan nemen.

Vrees voor pensioenverlaging 

De afgelopen jaren heeft het vertrouwen in het pensioenstelsel een flinke deuk opgelopen; twee-derde van Nederland is bang dat hun pensioen gekort wordt. Veranderingen in het pensioenlandschap gaan vaak gepaard met onzekerheid, wat kan leiden tot onjuiste aannames en onnodige zorgen.  

Werknemers onthouden niet alles 

Wanneer zulke veranderingen plaatsvinden binnen het pensioenstelsel, zoals het pensioenakkoord van vorig jaar, hebben werknemers de neiging alleen de grote lijnen te onthouden die ze in de media tegenkomen. Details worden vergeten of worden niet eens opgemerkt.  

‘Het zal wel goed geregeld zijn’

Ruim de helft van de werknemers vertrouwt erop dat hun werkgever het pensioen goed geregeld heeft. We zeggen niet dat dit bij jouw bedrijf niet het geval is – wat we wél zeggen, is dat dit soort aannames gevaarlijk kunnen zijn en dat openheid vaak duidelijkheid geeft.

Pensioen is een belangrijke arbeidsvoorwaarde 

Een goede pensioenregeling is vaak een van de belangrijkste arbeidsvoorwaarden die je je werknemers kunt bieden. Pensioencommunicatie creëert meer inzicht in een van jouw beste en kostbaarste arbeidsvoorwaarden!  

Meer inzicht en waardering pensioenregeling 

Met geen of weinig informatie zullen jouw werknemers hun pensioenregeling ook lastiger op waarde kunnen schatten. Je zult merken dat pensioencommunicatie bijdraagt aan het inzicht én de waardering van jouw werknemers voor de pensioenregeling die jij voor ze geregeld hebt. 

Ons advies luidt dus om open en allesbehalve terughoudend te zijn in je pensioencommunicatie. Je neemt twijfels en vragen weg en biedt werknemers meer inzicht in hoe hun financiële toekomst eruit ziet. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij. Hoe? Neem contact met ons op en we kijken vrijblijvend met je mee naar de mogelijkheden.