Iets dat voor veel ondernemers lang niet vanzelfsprekend is, is hun pensioen. Wanneer je bij een werkgever in dienst bent gaat dat automatisch. Wanneer je als DGA, ZZP’er of ZMP’er ineens op eigen benen staat is dat ineens niet meer zo. Hoe zorg je als ondernemer voor een zorgeloze oude dag? 

AOW in Nederland
Wanneer je in Nederland woont en werkt ben je automatisch verzekerd voor de Algemene Ouderdomswet (AOW), die ervoor zorgt dat je een basispensioen ontvangt van de overheid. Als ondernemer kun je daarnaast ook aanvullend pensioen opbouwen. Hoe dat werkt lees je hieronder. 

AOW voor ondernemers
Als ondernemer (ZZP’er en ZMP’er) heb je verschillende manieren waarop je je pensioen kunt aanvullen. Dit zijn dingen die je zelf kunt doen; het staat los van het pensioen dat je misschien hebt opgebouwd in loondienst. Ook dit maakt uiteindelijk deel uit van wat je iedere maand ontvangt nadat jouw pensioen ingaat.  

* Zelfstandig sparen / beleggen: je zet iedere maand zelf een bedrag apart op een aparte rekening. Het nadeel is dat je dus te allen tijde bij dit geld kunt en je in de verleiding kunt komen om het te gebruiken voor onvoorziene kosten. Dit geld telt mee als vermogen in box 3. 

* Lijfrente Banksparen: je stort met regelmaat een vast bedrag op een geblokkeerde rekening. Op deze rekening kun je sparen of beleggen. Deze ´spaar´methode valt in box 1 en de inleg is fiscaal aftrekbaar. 

* Lijfrenteverzekering: dit is vergelijkbaar met banksparen, maar binnen deze verzekering kun je alleen beleggen, eventueel met een garantierendement. Jouw eindsaldo is dus niet direct duidelijk. Ook deze lijfrente valt in box 1 en is fiscaal aftrekbaar.  

* (Fiscale) Oudedagsreserve (F)OR: in deze constructie bouw je pensioen op in je eigen bedrijf door geld dat meetelt als winst voor de belasting vrij te stellen van belastingheffing. Het saldo kun je later gebruiken voor banksparen of een lijfrenteverzekering. 

Pensioen voor DGA
Als Directeur Grootaandeelhouder (DGA) heb je naast de bovenstaande, ook nog andere opties. 

* Als DGA ben je feitelijk je eigen werkgever. Daarom kun je ervoor kiezen om pensioen op te bouwen net zoals jouw werknemers dat doen. Je krijgt wel een eigen pensioenregeling. 

* Via een dividenduitkering kun je de (opgespaarde) nettowinst uit je B.V. laten uitkeren. Over de dividenduitkering betaal je de aanmerkelijkbelangheffing van 25%. 

Hoe zit het bij jou?
Je ziet dat er veel mogelijkheden zijn om jouw pensioen te regelen. Heb je er al wel eens over nagedacht? Het is aan te raden om dat te doen. Je ziet dat het makkelijker is dan je zou denken. Mocht je er vragen over hebben, dan staat Pensioenhuys voor je klaar.